Rólunk írták

Hiánypótló album Ybl Miklós munkáiról (jozsefvaros.hu)

2014.11.12 13:32
jozsefvaros.hu

Az építész születésének bicentenáriuma alkalmából Halász Csilla, Őrfi József, Viczián Zsófia szerzőktől Tímár Sára fényképeivel illusztrált album jelent meg a mester építészeti örökségéről. A Várkert Bazárban tartott bemutatón a szerzők mellett az Ybl-épületeknek otthont adó települések egyes képviselői is jelen voltak, Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

A Ybl Miklós által tervezett épületek közül a jelenleg az egyik legjobb állapotban lévő, nemrégen felújított, monumentális Várkert Bazárban tartották az Ybl összes című hiánypótló album bemutatóját. Az átfogó kiadvány a XIX. század egyik legelismertebb építészmesterének a mai napig fennmaradt alkotásait mutatja be látványos fényképeken és szakszerű, ám mégis olvasmányos leírásokon keresztül.

Józsefvárosban található a kötetben is szereplő Degenfeld-palota

Nagy Gábor Tamás, az első kerület polgármestere üdvözölte a könyv létrejöttét, és egyben köszöntötte az Ybl-épületekkel rendelkező azon települések képviselőit is, akik részt vettek az eseményen. Józsefvárost, amely az egyik legtöbb, tizenegy Ybl által tervezett épület, építmény helyszíne, Sántha Péterné, a kerület alpolgármestere képviselte. A kötet pillanatfelvételt ad Ybl által ránk hagyott építészeti örökségről, amelynek köszönhetően azt is láthatjuk, mi az, amit még meg kell mentenünk – méltatta az albumot köszöntőjében a várnegyed első embere.

 

A könyvbemutatón részt vett Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is

Ráday Mihály szerkesztő, operatőr, aki számos könyvet írt már az épített örökségünkről, az Ybl-emlékév fontos elemének tartja a hiánypótló kiadvány megjelenését. Az ötletgazda szerző, Halász Csilla szerint útikönyvként is olvasható a kiadvány, hiszen 52 Ybl-épületnek otthont adó települést látogattak meg a Kárpát-medencében, mely helyszíneket a kötet térképes formában is illusztrálja. Őrfi József, a kötet egyik társszerzője, szakmai épületkritikákkal látta el a fejezeteket. A könyv harmadik szerzője, Viczián Zsófia szerint a könyvvel az építész korának világát is sikerült bemutatni.

 

A könyv szerzői: Halász Csilla, Viczián Zsófia, Őrfi József 

A kiadvány olvasói 113 Ybl-örökséggel ismerkedhetnek meg, melyek közül Józsefvárosban található a Károlyi-, a Degenfeld-, a Festetics-, és Pálffy Pálné-palota, a Bókay János-, Károlyi Alajos-bérház, a Nagy Templom utcában található, az egykori Pesti Első Bölcsőde Egylet épülete, a régi képviselőház, a Nemzeti Múzeum Széchényi-terme valamint több síremlék és mauzóleum is.

https://jozsefvaros.hu/hir/2200/hianypotlo_album_ybl_miklos_munkairol

simplepay_hu_v2