Rólunk írták

Kiskirályok döntenek Budapest arculatáról (origo.hu)

2014.11.15 13:30
origo.hu

Ráday Mihállyal az Ybl összes című album megjelenésének apropóján beszélgettünk a Várkertbazár felújítása körüli huzavonákról, a Lánchíd utca és a Duna közötti zöldövezet tervezett beépítéséről, a városvédő szerint elhibázott Liget Projektről és a közös gondolkodás hiányáról, aminek végül Budapest issza meg a levét.

„Piszokul irigy vagyok” - így fejezte ki elismerését az Ybl összes című kötetünkről – egyébként nagyon kedvesen – Ráday Mihály, a Várkert bazárban tartott könyvbemutatónk szónokaként. Az Origónak is a mi könyvbemutatónkon adott interjút. Sajnálkozását fejezte ki, hogy kimaradt a kötetből a Várkert kioszk mellett néhány éve feltárt ciszternarendszer. NEM MARADT KI, a 85. oldalon lehet olvasni róla.

(origo.hu)

Ráday Mihállyal az Ybl összes című album megjelenésének apropóján beszélgettünk a Várkertbazár felújítása körüli huzavonákról, a Lánchíd utca és a Duna közötti zöldövezet tervezett beépítéséről, a városvédő szerint elhibázott Liget Projektről és a közös gondolkodás hiányáról, aminek végül Budapest issza meg a levét.

Van abban valami ironikus, hogy éppen abban az Ybl Miklós tervezte Várkert Bazárban mutatták be az Ybl összes című, az életmű egészét összefogó albumot, amit a sebtében elvégzett felújítást követően harmadjára sem sikerült makulátlanul átadni. Az Ybl összes alaposan átgondolt, igényesen megtervezett, színes-szagos kiadvány, legfőbb erénye mégis az, hogy ráirányítja a figyelmet a műemlékvédelemre és a várostervezésre. Az Ybl-bicentenárium jó alkalom arra, hogy körbenézzünk, és megkérdezzük magunktól: mihez kezdtünk Ybl Miklós építészeti örökségével?

Várkert Bazár

Ráday Mihály már 1980-ban, városvédői ténykedése kezdetén sürgette a Várkert Bazár rekonstrukcióját. Közvetlenül a rendszerváltás után sikerült elérnie, hogy az akkori főpolgármester, az akkori építésügyért felelős miniszter és az akkori I. kerületi polgármester leüljön egymással tárgyalni a Várbazár rendbe hozásáról. 1990-ben ígéretet is kapott a felújításra, de függetlenül attól, hogy az évek során ki volt az illetékes, huszonöt éven keresztül semmi sem történt.

A Várkert Bazár többszöri átadását politikai szempontból elhibázott lépésnek tartja, de „tudomásul kell vennünk, hogy politikusaink szeretnek nemzeti színű szalagokat átvágni, hiszen a kézzel fogható eredmény őket igazolja” – mondta Ráday Mihály, aki a felújítást ezzel együtt is személyes sikerként éli meg.

A kivitelezés finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. A Lánchíd utca még mindig befejezetlen, a szándékosan rozsdás vasból készült liftházakkal továbbra is nehéz megbarátkozni, ahogyan az Ybl által tervezett, alig néhány éve feltárt ciszternát is illett volna a Várkert Bazár részeként kezelni – bízzunk abban, hogy azért unokáink is látni fogják. Ez utóbbi egyébként az Ybl összesből is kimaradt, pedig a ciszterna egyszerűen mesés.

„Ha felkértek volna a könyv lektorálására, biztosan kiszúrtam volna a hiányát. A ciszterna annyira imponáló, hogy csodálkozom, miért nem ezen keresztül lehet bejutni a Várkert Bazárba, vagy miért nem alakítottak ki legalább egy szuvenírboltot ezen a területen” – mondta a városvédő.

A cikk nem ért véget. Az alábbi hivatkozásra kattintva tovább olvasható az origo.hu oldalán:
https://www.origo.hu/kultura/20141112-kiskiralyok-dontenek-budapest-arculatarol.html

simplepay_hu_v2