Rólunk írták

Budavári sétákra invitálnak (zaol.hu)

2017.11.27 12:02
zaol.hu

Tudta, hogy Mária Terézia nem volt hajlandó rezidenciaként használni az uralkodása idején felépített és fényűzően berendezett palotát? Most választ kaphat ilyen és effajta kérdésekre.

És azt, hogy a IV. Béla által alapított Budán a királyok első szálláshelye a mai Táncsics Mihály utcában volt? Gondolta volna, hogy II. Józsefet meg sem koronázták a Szent Koronával, mégis a kalapos királynak köszönhetjük, hogy a magyar államiság e fontos jelképe a budavári palotába került? Tudta, hogy a Bécsi kaput a millenniumi ünnepségek idejére elbontották, aztán közkívánatra újraépítették, mondván: mit ér egy vár kapu nélkül? Ismeri a Hadik szoborhoz köthető városi legendát? Tudta, hogy Nagy Lajos volt az első és IV. Károly az utolsó királyunk, aki a palotában élt, hogy Mária Terézia nem volt hajlandó rezidenciaként használni az uralkodása idején felépített és fényűzően berendezett palotát?

A Látóhatár Kiadó Budavári séták – Házak, terek egykor és most című új kötetéből mindez kiderül. És persze ennél sokkal több. A kötet szerzői 128 oldalon 39 különféle budavári helyszínt: középületeket, templomokat, szobrokat, emlékműveket mutatnak be. Az oldalpárokon az ismertetett épületek archív (rendszerint XX. század eleji) és mai fotóját láthatjuk – vagy éppen csak azok hűlt helyét. S hogy mi történt a két kép között eltelt időben? A könyv mindent elmond, amit erről tudni érdemes.

Van-e szükség efféle összegzésre? Hisz azt gondolhatnánk, a Várat mindenki ismeri. A kötetet lapozva azt kell válaszolnunk: van.

Hisz minden írás érdekes történelmi adatokat, anekdotákat villant fel, és házról házra bemutatja a regényes várbeli történelem egy-egy epizódját.

Különösen érdekes a palota történetét bemutató első rész, amelyhez értékes illusztrációkat is találunk a könyvben. Mégis talán a legizgalmasabbak azok az archív fényképek, amelyek mára már egyedüli tanúi a második világháborúban megsérült, majd a szocializmusban lebontott épületeknek.

A Várnegyed már többször újjászületett, és most újra nagy átalakulás előtt áll. A kötet tehát nemcsak történelmi tabló, hanem látlelet is: ilyen volt a Vár 2017-ben.

A tájékozódást a könyv végén található informatív térképek segítik, ezek segítségével a Várnegyed útikönyveként is használható a kötet.

zaol.hu

simplepay_hu_v2