Rólunk írták

Miénk lehetne a világ legszebb tőzsdéje (index.hu)

2017.12.19 11:57
index.hu

Lechner Ödön egyik épületére már gyerekként felfigyeltem, amikor még nem is ismertem a nevét. A Szent László Gimnáziumba jártam ugyanis Kőbányára (I. László volt még, mikor elkezdtem), amit ő tervezett Vágó Józseffel. Jól hangzana, ha azt írnám, teljesen beleszerettem a gimnáziumba, de hát nem lenne igaz, valahogy nem az épület szépsége jutott az eszembe akkoriban, ha rá gondoltam. Viszont az ablakából pont a Szent László templom tornyára lehetett látni.

Miénk lehetne a világ legszebb tőzsdéje - Lechner Ödön megépült és meg nem valósult tervei egy új könyvben

Az egész templom jellegtelenül szürke és koszos volt, ráadásul fel volt állványozva. Minden volt csak szép nem. Aztán az egyik nap kibukkant a csúcsán az arany kereszt. Utána csigalassúsággal, hétről hétre haladtak a restaurátorok lefelé, és bontották ki az újabb részleteket. Megjelent alatta a fekete toronysisakrész, ami szintén szép volt, gondoltam ilyen lesz az egész. Aztán egyszer csak teljesen váratlanul egy egészen tarkabarka szakasz következett. Napról napra figyeltük, mint valami adventi naptárat, hogyan áll össze a minta. Nem láttam ilyen tetőt korábban, és teljesen lenyűgözött.

Mindezt csak azért mondom el, mert a napokban jelent meg a Látóhatár kiadónál a Budavári séták című kötet, amiből nekem is küldtek egy példányt recenzióra. S csak úgy mellékesen hozzácsaptak egyet a nyáron kiadott Lechner összes albumból is. Naná, hogy inkább ez utóbbival kezdtem! 

Az új kiadványt éppúgy Halász Csilla szerkesztette, mint a három éve megjelent Ybl összest. A kutatások jelentős részét is ő végezte, melynek során számos korábban publikálatlan dokumentumra, rajzra bukkantak. Sőt néhány olyan épületről is sikerült bebizonyítani, hogy Lechnerhez köthetők, melyekről korábban csak sejteni lehetett (zombori iskolák). Az épületleírásokat és a fotókat ezúttal Ludmann Mihály, művészettörténész jegyzi, a korrajzokat és az általános ismertetőket pedig Viczián Zsófiával hármasban készítették.

index.hu

simplepay_hu_v2