Rólunk írták

Egy mindenes feljegyzései (5. rész) (Magyar Hang)

2018.08.12 11:01
magyarhang.org

Nem tudom, mondtam-e már, de megszállottan fényképezem. Itt aztán van is mit bőven a tájban, de csendéleteket is szívesen rakosgatok össze és portrézni is jó lenne, annyi minden van az arcokon. 

Egy mindenes feljegyzései (5. rész) (részlet)

Nem tudom, mondtam-e már, de megszállottan fényképezem. Itt aztán van is mit bőven a tájban, de csendéleteket is szívesen rakosgatok össze és portrézni is jó lenne, annyi minden van az arcokon. Kár, hogy a digitális technika és a telefonok kinyírták a fényképész szakmát, hatvan évvel ezelőtt egy olyan kisváros, mint ez a közeli eltartott hármat is, pompás műhelyek épültek, dinasztiák alakultak ki, egyikük leszármazottja most kollégám a reggelizőben. Babahajtogatás meg ilyen hülyeségek persze vannak, de ez már egy másik világ.

A fotográfia története is lenyűgöz. Így aztán esténként mostanában A magyar fotó 1840–1989 című albumot nézegetem néhány hosszúlépés mellett. Kiadó a Látóhatár, a szerző Péntek Orsolya. Péntek kiugró tehetség, bitang jó regényeket ír, kitűnő festő, és most meg ez. Robert Capa, André Kertész, Brassai, Munkácsi, micsoda névsor ez már, csupa világsztár, aki mind Magyarországról indult. Személyes kedvencem Munkácsi Márton, nemcsak azért mert Frida Kahlótól Leni Riefenstahlig odafért a világ legérdekesebb nőihez, hanem mert azt találta mondani, hogy gondolkozz, amikor kattintasz. Igen, szem, agy, érzékenység, ez kell.

A másik kedvenc Angelo, azaz Funk Pál, miszerint Funk Pinkász. Ő kalandvágyból itthon maradt, ezért aztán el is felejtettük rendesen, holott nem kellett volna. Van egy képe, a címe Somogyi Nusi cigarettával, ezerkilencszázhuszonkettőből. Nos, ebben benne van minden a húszas évekről, pont úgy, ahogy azt F. Scott Fitzgerald megírni méltóztatott. Péntek Orsolya szépen összeszedte ezeket a nagymenőket és korszakos vagányokat és még a mániákus kísérletezőket és dokumentátorokat is, és még a holtig való tanulás őszinte híveként is örülök a műnek. Most pedig kimegyek szódáért. Fröccsöt ásványvízzel sose igyanak.
(részlet az "Egy mindenes feljegyzései (5. rész)" című cikkből)

simplepay_hu_v2