Rólunk írták

A magyar fotó 1840-1989 (oroszlanosudvar.hu)

2018.12.07 10:53
oroszlanosudvar.hu

Péntek Orsolya * A magyar fotó 1840-1989: hiánypótló könyv a magyar fotósok életéről és életművéről. Robert Capa, André Kertész, Brassai, Munkácsi Márton: fotós világsztárok, akik Magyarországon születtek és a XX. század elején lettek híresek.

A magyar fotózás lenyűgözően gazdag múltja azonban jóval korábban kezdődött: már 1841-ben műterem nyílt Pesten. Vajon hányan tudják, hogy magyar volt a világ egyik első hadifényképésze, és hogy a színes kép készítéséig már a XIX. században eljutott egy erdélyi fotográfus is?

A magyar fotó című kötet a kezdetektől, az első dagerrotípia elkészültétől a neoavantgárd korszakon át egészen 1989-ig mutatja be a magyar fotográfia történetének legfontosabb életműveit. Azokét is, akik bámulatos tehetségükkel és káprázatos teljesítményükkel a nagyvilág más tájain (az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban vagy máshol) lettek méltán sikeresek, mint André Kertész, Robert Capa, Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Brassai, Munkácsi Márton, Besnyő Éva vagy Ergy Landau, és azokét is, akik itthon szereztek maguknak hírnevet, mint Pécsi József, Máté Olga, Székely Aladár, Angelo, Escher Károly vagy Kinszki Imre).

Valamennyien kitörölhetetlen részeivé váltak a magyar kultúrának.

Újdonság a kötetben, hogy a női fotográfusok életművével is foglalkozik, akik szinte ismeretlenek a nagyközönség előtt. A női fotósok által megjelenített világ a női látásmódot tükrözi.

A fotók sok mindent elárulnak a korról, amelyben születtek, a világról, amelyet ábrázolnak és az emberről, aki készítette őket. Látszólag a múltról szólnak, egy megállított vagy megkonstruált pillanatról, de amit láttatnak, időtlen és örök emberi.

A kötetben fellelhető fényképek 150 esztendő lenyomatai, ám ennél jóval többet adnak: érzelmileg is hatnak és esztétikai élményt nyújtanak. Megmutatják, honnan indult és milyen utat járt be másfél évszázad alatt Magyarországon a fotográfia, hogyan jutott el az eleinte csupán dokumentálni kívánó fényképészet az új vizuális művészeti ág megszületéséig.

Ez a kötet mindazok számára hasznos olvasmány, akik többet szeretnének megtudni erről a varázslatos világról, a fényképezés örök csodájáról.

Péntek Orsolya: A magyar fotó – 1840-1989, Látóhatár Kiadó, 2018

simplepay_hu_v2